Кулінарія

13 салатів для холодів

У холодну пору року організму потрібно більше калорій, і на зміну легким, вітамінних салатів приходять ситні. Коли знайти свіжу зелень і овочі з місцевих городів вже не так просто, виручають консерви, крупи, крабові палички і не тільки. Ідеї салатів з підвищеною харчовою цінністю з доступних круглий рік інгредієнтів – в цій добірці.

Салати з соліннями

Зима – час для заготовок, які подарувало щедре літо. Зараз той самий момент, коли пора діставати ваші соління. Квашена капуста, мариновані гриби та огірки стануть відмінною основою для смачного салату.

1. З квашеною капустою і копченою грудкою

Всього два інгредієнти і готовий смачний, калорійний гарнір. Квашена капуста – це не тільки продукт доступний, але і подарунок для організму. У ній багато вітаміну С для імунітету, що важливо взимку, корисних бактерій і ферментів мікрофлори кишечника.

Салати з квашеною капустою можна не заправляти: розсіл, в якому зберігається продукт, легко замінює соус.

2. З маринованими огірками і печінкою

Цей салат настільки ситний, що підійде для повноцінного прийому їжі. Курячу печінку, цибулю і моркву треба загасити, а огірки і соус додати.

Якщо у домашньому погребі не знайшлося банки з відповідними огірками, замініть на магазинні.

3. З картоплею, опеньками та куркою

Блюдо на кожен день і на святковий стіл. Картопля й курка роблять його ситним, а за цікавий смак відповідають мариновані опеньки. Інгредієнти можна змішати у великій мисці або викласти шарами, промазуючи кожен соусом. Другий варіант виглядає ошатно і підійде для прийому гостей.

Салати з овочевими консервами

Овочі в банках виручають, коли на приготування обіду немає часу, і на випадок неочікуваних гостей. Тримайте в запасах по парі банок консервованої квасолі, горошку і кукурудзи. Найшвидший спосіб приготувати салат – змішати і заправити рослинним маслом. Якщо час дозволяє, скористайтеся нашими рецептами.

4. З буряком і зеленим горошком

Зелений горошок – це не тільки вінегрет і олів’є. Він відмінно поєднується з відвареної буряком. Пікантний смак салату додає часник – захисник організму від сезонних застуд. А якщо додати жменю кедрових горішків, вийде ще корисніше.

5. З квасолею і плавленим сиром

Квасоля відмінно втамовує голод і замінює м’ясо. В її складі багато клітковини і білка. Червону консервовану квасолю можна є просто так. А в поєднанні з морквою та цибулею, як у нашому рецепті, буде ще смачніше. Калорійності страви додасть плавлений сирок і пачка хрустких сухариків.

Рибні салати

Сардини, горбуша, сайра та тунець в банках можуть зберігатися на полиці цілий рік і виручити в той самий момент, коли хочеться швидко і смачно пообідати.

6. З рибою, кукурудзою і яйцем

Самий відомий салат з консервованої риби – «Мімоза». Готують його в основному на свята – він вимагає великої кількості продуктів і часу. Куди простіше змішати рибні консерви з кукурудзою з банки і вареним курячим яйцем. Виходить швидко, смачно і поживно.

7. З печінкою тріски і твердим сиром

Печінка тріски – профілактика сезонних хвороб в консервній банці. В її складі корисні жири і багато мікроелементів, які допомагають організму в холодну пору року підтримувати імунітет, протистояти бактеріям і вірусам.

З цим продуктом можна придумати безліч смачних страв, наприклад, ситний салат з твердим сиром і яйцями.

8. З морськими водоростями

Ще корисніше салат з рибних консервів стане, якщо додати в нього баночку морської капусти. Цей продукт містить гарну дозу йоду, заліза і магнію. Склад приблизно той же, а смак вже інший. І вигоди для організму в рази більше.

9. З крабовими паличками

Пресована біла риба, з якої роблять крабові палички – смачний і зручний для кулінарії інгредієнт. З ними можна придумати безліч варіантів закусок і салатів.

Варіант на кожен день – крабові палички, відварений рис, куряче яйце і тертий сир. Приготувавши такий ситний салат, можна не думати про другу страву – тут вже є і риба, і гарнір.

Перетворіть салат в святкову закуску, подавши його у тарталетках або лаваші. Перші треба помістити на п’ять-десять хвилин у духовку, а страва з лавашем скрутити в рулет, підрум’янити на грилі і розрізати на невеликі порції.

Азіатські салати та заправки

Корейська кухня подарувала нам продукти, які можна використовувати для швидких і поживних страв. Гострі закуски продають вже готовими, а страви з ними відмінно зігрівають в холоди.

10. З ковбасою і корейською морквою

На приготування такого салату піде не більше 15 хвилин. Варити або гасити нічого не треба: тільки порізати готові продукти і змішати. Корейська морква відмінно поєднується з ковбасою – сиров’яленою або копченої, помідорами і сиром.

11. З фунчозой і пекінською капустою

У складі цього салату – мікс з овочів, які легко знайти в будь-якому магазині. Поживність страви надають куряче яйце і скляна локшина. Над заправкою доведеться потрудитися, але вона того варта – з соєвим соусом, оцтом, медом і кунжутним маслом смак виходить незвичайним.

Салати з крупами

Безпрограшний спосіб зробити салат поживним – додати крупу. Бурий рис, булгур або кускус – ті самі повільні вуглеводи, які швидко насичують і довго перетравлюються. З’їжте порцію такого салату на обід і попрощайтеся з голодом до самого вечора.

12. З булгуром і яловичиною

М’ясо і крупа – звичайна страва на друге. Але якщо змішати їх з овочами, вийде оригінальний і поживний салат.

13. З кускусом і в’яленими томатами

Кускус – це та ж пшенична крупа, але з зернами меншого розміру, що робить її відмінним інгредієнтом для салату.

Рецепт з сиром фета, в’яленими томатами, айсбергом і болгарським перцем різноманітить ваше обіднє меню.